Valentijnsdag.

06:00

Het is vandaag valentijnsdag, een dag waarop iedereen wat leuks voor elkaar komt. Persoonlijk heb ik hier niet echt veel mee, omdat ik vind dat je niet een dag als valentijnsdag moet hebben om iemand te vertellen hoe leuk/lief je iemand vind. Dit kan elke dag van het jaar. Maar goed je word in de winkels dood gegooid met knuffels, kaarten, cadeaus, valentijnsacties, valentijnspakketten en noem maar op.
En nu ga ik niet een zoetsappig artikel plaatsen over leuke cadeautips of ideeën dat word al zoveel gedaan. Nee dacht ik dit word een artikel over waar valentijnsdag eigenlijk is begonnen dus een klein geschiedenislesje.


Oorsprong:

Priester Valentinus

Valentinus op ValentijnsdagDe oorsprong van Valentijnsdag gaat volgens de meeste bronnen terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde toen een priester genaamd Valentinus. Hij stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Valentinus genas de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Voor keizer Claudius II was dit genoeg reden om op 14 februari 270 Valentinus te laten onthoofden. Sommige bronnen zeggen dat Valentinus werd onthoofd omdat hij in het geheim jonge stellen liet trouwen, iets dat de keizer streng had verboden. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

Een hele andere uitleg is dat omstreeks 14 februari de vogels met paren beginnen. Al in de 14 eeuw schreef Geoffrey Chaucer "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" ("want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest"). Ook bij mensen zou de 'paringsdrang' op die dag de kop op steken.
Er zijn ook bronnen die zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Hier werden volgens het verhaal de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag.
Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.
Tegenwoordig is 14 februari de dag waarop je (anoniem) iemand kunt verrassen met een leuk cadeau, kaartje of gedicht.

Feitje:
In Amerika is men begonnen met het commercieel maken van valentijnsdag. In belgie en Nederland is het een commercieel succes geworden rond de jaren 90.

Hoop dat iedereen een fijne dag heeft vandaag en veel liefde elke dag voor iedereen toegewenst

xxx
Amanda

Bronnen:
valentijn-geschiedenis
wikipedia

You Might Also Like

0 reacties